вторник, 21 февруари 2012 г.

Телефон! Камера! Работи!


Как само за няколко години gsm телефони застрашиха спокойния живот на цифровите камери.
Преди 10 години видeокамерите с магнитна лента ни се виждаха ужасно удобни и безумно скъпи. Тогава се появиха цифровите камери, които струваха още повече, но пък позволяваха всеки да прехвърля кадрите на РС и с помощта на софтуер да ги редактира почти професионално. 

Поевтиняването на електроннните компоненти доведе дотам, че и цифровите камери станаха сравнително евтини и масово употребявани. И тъкмо помагахме за довиждане на лентовите касети, взе, че се появи новото поколение мобилни телефони и отново ни изправи пред дилемата с какво да заснемем, прохождането на детето или рождения ден на любимия човек. Е , кой би си представил преди 10 гсдити, че един ден в джоба си ще носи видеокамера, вградена в мобилен телефон? Малцина.
 Ето кратък списък на отпадащите прегради, след които телефоните с камера ще станат по-масови и от цифровите камери. Камера  е различно от фотоапарат. Поради нескопосания превод на бългаарски, според който  цифров фотоапарат  (digital camera)  е равнозначно на „дигитална камера”, много често хората бъркат понятията. От 2-3 годинти в мобилните телефони се вграждат фотоапарати, но последните поколения разполагат с истински камери. Камерите работят добре само в Япония. Безспорно телефоните с камера доскоро бяха обвързани с Япония и с единствената масова GSM мрежа от трето поколение -  NTT DoCoMo .Но скоро няма да е така. Въпреки че в Япония високата скорост на мрежата позволява да се заснемат и излъчват клипове в реално време, и в Европа вече телефоните с камери са достатъчно добри, за да уловят няколко мига и бързо да ги изпратят като ММS.

Няма коментари:

Публикуване на коментар